Vaniljainen mustikkapiirakka

Olen elänyt viime viikot tähän astisen elämäni raskainta aikaa. Menetin läheisen ihmisen ja vaikka käytännön järjestelyt ovat pitäneet kiireisenä ja surun jossain määrin poissa, niin silti arjen pyörittäminen menetyksen jälkeen on tuntunut rankalta. Siksi onkin tärkeää jatkaa normaalia elämää ja nauttia niistä asioista, mistä muutenkin nauttii. Meillä on mm. hoidettu pientä sukulaisvauvaa ja tänään saimme vieraita menneisyydestä. Seurustelin vuosia sitten pitkään karismaattisen pojan kanssa, jonka vanhempiin sain kunnian luoda lämpimät suhteet. Nyt saimme sitten nämä entiset appivanhempikokelaat kyläilemään ja katsomaan "uutta" kotiamme.

Varasin muuten kevääksi pari matkaa piristämään tätä lopputalvea. On taas jotain, mitä odottaa. Toinen reissu suuntaa Tukholmaan kera muumihahmojen ja Titi-nallen ja toinen lämpimään Kreikkaan isojen uima-altaiden ja rannan läheisyyteen.

Pohja:
200 g voita
5 rkl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2-2,5 dl vehnäjauhoja

Täyte kiisseli:
4 dl maitoa
1 kanamunan keltuainen
½ dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
1 vaniljatangon siemenet

1 prk vaniljarahkaa (esim. Valio)

n. 5-6 dl pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri "vaahdoksi". Lisää kananmuna ja jatka sekoittamista. Kaada jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu, pienissä osissa taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan.

Tee vaniljakiisseli. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja sekoita ne hyvin vispilällä keskenään. Vaniljansiemenet saat parhaiten irti, kun leikkaat tankoon pystysuunnassa viillon ja rapsutat siemenet pois veitsen avulla. Kuumenna kiisseliä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon purkillinen vaniljarahkaa. Kaada täyte piirakkavuoan päälle.

Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot ja sokeri. Kaada jäiset mustikat piirakan päällimmäiseksi ja paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä kylmässä, jolloin rakenne ei ole liian löysä.

Kommentit