Lime-tiikerirapurisotto

Teimme joku aika sitten ihanaa limerisottoa, joka maistuu todella hyvin uunilohen kumppanina. Tästä innostuneena väänsin arki-iltana teemalla, "mitä jääkaapista löytyy" limenmakuista risottoa lisättynä tiikeriravuilla. Meillä on tapana pitää pakkasessa aina näitä ei-kypsennetyjä rapuja, joita ostamme edullisemmin etnisistä kaupoista. Aikoinaan Kalliossa asuessa kauppoja riitti joka kulmalla, mutta nyt Länsi-Helsingin puolelle siirtyneinä, meidän pitää ihan tehdä ostosmatkoja tuonne Helsingin "basaarikaupunginosaan". Saahan noita tiikerirapuja toki isoista ruokakaupoistakin, mutta edullisemmalla pääsee, jos ne ostaa etnisistä kaupoista. Itse haluan myös tukea näitä pikku kauppoja.

Joulukuukin alkaa ja sitä myöden joulun odotus. Me käymme ainakin katsastamassa joulukadun ja Stockan näyteikkunan, jouluisessa nukketeatterissa. Lisäksi olen pyhästi luvannut opettaa Helmille lumiukon tekemisen jalon taidon, kunhan saisimme sitä lunta tänne Etelä-Suomeen. Jouluna suuntaammekin sitten varman lumen perässä Lappiin, Pyhätunturille. Joulukuu on myös juhlien aikaa ja ensimmäiset pikkujoulut (duunin) on meillä molemmilla tulevana perjantaina. Mummi on hälytetty lapsenvahdiksi, jotta molemmat pääsevät vähän tuulettumaan. Minä pääsen muuten testaamaan ravintola Farangin, jossa en ole aiemmin käynyt.

Tää määrä sopinee kahdelle iltaruuaksi. Isompaan nälkään kannattaa tehdä tuplamäärällä. Lime antaa mukavasti potkua, mutta jos haluat ottaa iisimmin, niin laita limenmehua vähemmän. Erittäin hyvää ja varsin juhlava ruoka sauna-illan ruuaksi. Näin meillä minä tykkään hemmotella miestä arkisinkin.

n. 7 kpl tiikerirapuja
1,5 dl risottoriisiä
4-5 dl kalalientä
2 rkl öljyä
kourallinen kevätsipulia/ ½ pieni sipuli
1 limen mehu ja kuori raasteena
3 rkl parmesania raasteena
2 rkl voita

Tee ensin kalaliemi valmiiksi. Meillä keitetään vesi vedenkeiitimellä ja sitten liuotetaan kalaliemikuutio joukkoon. Jos käytät kypsentämättömiä tiikerirapuja grillaa ne nopeasti pannulla vaaleanpunaisiksi. Pilko sipuli. Laita öljy kasarin pohjalle ja heitä kuumenneen öljyn joukkoon sipulit ja riisi. Anna riisin "riristä" muutamia minutteja pannulla, varo kuitenkin polttamasta riisiä pohjaan.

Lisää joukkoon kalalientä ja limenmehu. Lisäile kalalientä aina edellisen imeydyttyä, kunnes riisi on kypsää. Tämä kestää n. 20 minuuttia. Kun riisi on kypsää, lisää limenkuoriraaste, parmesanjuusto ja voi. Lisää vielä tarvittaessa kalalientä, jotta risotto ei ole liian kuivaa. Lisää joukkoon vielä tiikeriravut ja nauti samantien. Risoton idea on siinä, että se ei odotan syöjäänsä. Jos näin käy risotto alkaa muistuttaa kouluruokalan "risottoa" ja mehukkuus häviää.Kommentit