Karpalo-valkosuklaa pannacotta

Alkustartti joulukauteen... Karpalot on jotenkin niin ihanan jouluisia punaisia palleroita, että missä tahansa muodossa ne sopivat joulupöytään tai joulun alkuun. Nappasin viime hetkillä kaupasta karpaloita pakkaseen ja ajattelin kokeilla hyvissä ajoin, mitä niistä saisi aikaiseksi joulupöytään. Tämä ohje kuulosti niin hyvältä, että oli pakko kokeilla. Karpaloiden puutteessa puolukka sopii tähän myös. Mietin vielä seuraavalle kerralle, josko kokeilisin maustaa pannacottaa vielä hyppysellä kardemummaa. Testatkaa ihmeessä.

Tässä välissä on pakko mainita, että minusta tuli melkein täti; "iso-pikku-joku-täti". Olen lapsuudessani viettänyt niin paljon aikaa serkkuperheen kanssa, että olen mielessäni ominut molemmat serkkupoikani melkein veljikseni, joten herkkä hetki oli meilläkin, kun kuulimme kauan odotetun pojan syntyneen. Ihan piti käydä ostamassa leivokset kahvin kanssa, kun kuultiin uutinen. Onnea vaan Vilukissan perheelle!

Aikaisemminkin on tullut valmistettua jouluista panna cottaa omenakompotilla. Ja karpaloista tehdään mun all time favurite joulupöydän jälkkäri; eli karpalojäädyke. Tästä pannacottareseptistä tulee muuten 4:lle herkkua.

3 liivatelehteä
100 g valkosuklaata (mun suosikki on Pandan valkosuklaa)
4 dl kermaa
½ dl sokeria
½ vaniljatanko
(hippasen kardemummaa?)
1 ½ dl karpaloita

Laita ensin liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Rouhi suklaa valmiiksi. Mittaa kerma kattilaan. Lisää joukkoon myös sokeri ja vaniljatangosta raaputetut siemenet sekä tyhjä kuoripala. Kuumenna hellalla lähes kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.

Lisää kuuman kerman joukkoon suklaarouhe. Sekoita hyvin. Puserra liivalehdistä vesi pois ja laita ne kuuman kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja nouki vaniljatangon kuori pois. Laita pannacottamassa kylmähauteeseen ja sekoittele kunnes on hiukan jäähtynyt.

Kaada karpaloita annosmaljojen pohjalle (voivat olla jäisiä) ja kaada sitten niidenpäälle pannacottamassa. Tässä kohtaa karpalot nousevat kauniisti pintaan. Laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi.


Kommentit