Uuniomenat ja itsetehty vaniljakastike

Syksy tulee, ei voi mitään. Viimeiset päivät ovat olleet niin harmaita ja sateisia, ettei tässä yhteydessä voi puhua syksyn kauneudesta. Huomaan jo puhuvani lapselle siitä, kun lehdet ovat tippuneet ja tulee talvi. Tänä aamuna neiti ilmoittikin isälleen, että haluaa tehdä tämän kanssa lumiukon. Kärsimätön ja aina askeleen edellä, kuten äitinsäkin.

Nyt kun lapsi on kahden vuoden paremmalla puolella huomaan taas oman sosiaalisuuteni kasvaneen. Tästä yhtenä esimerkkinä on se, että aktivoin yli 20 vuotta vanhan (kirje)kaveruuden uudelleen. Tapasimme tämän ystäväni kanssa ravintolassa (mahtavat pihvit omaava Amigo Tehtaankadulla) ja ihme kyllä juttua riitti niin, että lopuksi oli melkein väkisin vaan lähdettävä. Se on jännä asia, että kun on joskus nuorena natsannut, niin kyllä se yhteinen sävel edelleenkin löytyi. Puhuimme todella henkilökohtaisista asioista molempien elämässä; lapsuuden perheistä, lapsista ja parisuhteista. Ja enpä muista milloin olisin viimeksi tullut yhtä hyväntuulisena ja energisenä kotiin.

Tällä energialla ladattuna saivat mies ja tytär ihan arki-iltana lasagnea ja uuniomenia jälkkäriksi. Meillä on pussillinen omenoita anoppilasta parvekkeella ja jotain niistä piti keksiä. Vaniljakastike syntyi ihan spontaanisti kaapin aineksista, kun en jaksanut lähteä kauppaan. Namsk! Niin juu, uuniomenat ovat nyt tällä kertaa (lapsen takia) tällaisessa siivutetussa muodossa, mutta ovat itseasiassa kauniimpia noin.

Uuniomenat 3:lle:

3 isoa omenaa
vajaa 1rkl siirappia jokaista omenaa kohden
kanelia
neilikkaa
kookoshiutaleita

Vaniljakastike:

4 dl maitoa
3 keltuaista
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl tavallista sokeria

Viipaloi omenat pieniin uunivuokiin. Kaada päälle siirappia ja mausta kanelilla ja neilikalla. Laitoin meidän kolmeen annokseen moempia mausteita yhteensä n. 1 maustemitan. Ripottele kookoshiutaleita päälle ja laita uuniin 200 astetta n. 30 minuutiksi.

Mittaa kattilaan kaikki vaniljakastikkeen ainekset ja sekoita ne hyvin vatkaimella. Lämmitä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kastike jäähtymään kylmään. Tarjoile uuniomenien kanssa.

Kommentit