Viikonlopun sitruuna-marenkipiiras

Meidän perheessämme leipominen rajoittuu lähinnä suolaisien piirakoiden valmistamiseen. Makeita juttuja ei tule syötyä niin runsaasti, kun mitä yhdestä piirakkavuoasta tulee. Ja sit inhottaa heittää hyvää piirakkaa roskiin. Meillä on sellainen pieni sydänvuoka, jonka tilavuus on puolet normaalista. Kaivoin sydämen esille, kun olen tässä arkisen aherruksen alkaessa ruvennut miettimään, miten viikonlopuista tehtäisiin vieläkin enemmän juhlaa. Miehen lapsuudenperheessä oli tapana viikonloppuisin leipoa jokin makeapiirakka. Ihastuin tuohon ajatukseen ja nyt päätin aloittaa uuden perinteen perheessämme. Viikonloppuisin meillä syödään tästä eteenpäin sydämenmallisia piirakoita tai sitten jotain muuta makeaa ja hyvää.

Aloitin tämän "viikonlopusta juhlaa"-projektin tekemällä ihanan raikasta sitruunapiirakkaa ja sen päälle makean marenkihunnun. Sitruunapiirakan ohje on siis jo aiemmin hyväksi todettu, mutta tällä marengilla siitä tuli taivaallisen hyvää. Teimme lauantaina hollandaise-kastiketta ja siitä jäi yli valkuaisia, jotka sai tässä hyvin käytettyä. Itse pidän eniten sellaisista sitruunapiiraista, joissa täytetteeseen on käytetty kermaa. Vesipohjainen kiisseli ei vaan jotenkin tunnu suussa tarpeeksi samettiselta. Tämä on toki tuhdimpaa, mutta todella hyvää.

Tämä määrä on siis pieneen vuokaan sopiva. Tuplaa määrät, jos teet herkun normaaliin piirakkavuokaan.

½ valmiista pakastemurotaikinasta (Pirkalla on kätevä versio, jossa taikina on jaettu kahteen palaan valmiiksi)

Täyte:
1 sitruunan kuori raastettuna
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa

marenki:
4 valkuaista
1,5 dl sokeria

Paista pohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia. Tee sillä aikaa täyte. Pese sitruuna huolella ja raasta siitä kuori. Muista raastaa kevyesti vain pintaa, valkoinen osa ei sovellu ruuanlaittoon. Puserra sitruunoista mehu. Sekoita käsivispilällä kulhossa sitruunanmehu, kuoriraaste, sokeri, kananmunat ja kerma sekaisin. Kaada täyte uunissa esipaistetun piirakkapohjan päälle. Laske tässä kohtaa uunin lämpö 150 asteeseen.

Tee marenki. Vispaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa vaikka käännät kulhon ympäri. Pursota tai kaavi marenkivaahto piirakan päälle ja laita koko komeus uuniin 150 asteeseen 40 minuutiksi. Jos teet isomman piirakan, paista sitä tunnin ajan.

Kommentit