Suklaafondant

Pyysimme äitiäni ja hänen miestänsä syömään kiitokseksi autokoulun ajotuntien aikaisesta lapsenhoitoavusta. Ajokortti on ollut taskussa muutaman viikon ja olenkin pyrkinyt kerran viikossa ajelemaan pidempää matkaa, jotta tuntuma pysyy yllä. Edelleen vaikeinta on mielestäni parkkeeraus, kun taas moottoritiellä hurruttelu on suorastaan leppoisaa hommaa. Tiedä sitten milloin sitä uskaltaisi ottaa Helmin kyytiinsä...

Meillä on tapana käydä äidin luona syömässä viikonloppuisin, noin joka toinen kuukausi. Huomattavan paljon useammin kuin mitä me kutsumme heitä syömään. Välillä onkin hyvä tehdä vastapalvelus, sillä koko perheen ruokkiminen on oikeasti iso homma, joka helposti unohtuu, kun käy "lokkeilemassa" valmiissa pöydässä. Itse olenkin pyrkinyt pitämään kesälomallakin huolta siitä, että vähintään kerran myös me valmistamme ja maksamme ruokatarjoilut. Sillä tavoin myös omien vanhempien tulee maisteltua uusia makuja ja ruokalajeja.

Pääruokana oli mm. tätä seesaminsiemenillä leivitettyä siikaa. Seesaminsiemenet sopivat siian kanssa, sillä ne eivät ole liian voimakkaan makuisia. Suklaafondant valikoitui jälkiruuaksi, koska mies oli tuonut tuliaisena reissustaan vadelmajälkiruokaviiniä, jota olemme maistaneet mm. Helsinki Bistro 15 ravintolassa. Pacific Rim Framboise viiniä saa nykyään myös Alkosta ja se on aivan mainiota suklaajälkiruokien kera. Tässä linkki viinin tietoihin. Jälkiruokaviinille siis sen arvoinen jälkiruoka. Ohje on alunperin Glorian Ruoka ja Viini-lehdestä, mutta oman ohjeemme kopsasimme Viiniä ja ruokaa-blogista. Tässä heidän ohjeensa. Me tyydyimme tavalliseen sokeriin ja perusvehnäjauhoihin, mutta muuten ohje tehtiin samoilla aineksilla. 12 minuutin paistoaika on muuten todella tarkka. Otimme ensimmäisen kakun pois uunista 11 minuutin kohdalla ja se oli astetta liian "raaka". 12 minuuttia ja fondant oli juuri sopivan kypsä reunoista, mutta ihanan sula keskeltä. Tämä jälkkäri on helppo valmistaa uunia lukuunottamatta valmiiksi jääkaappiin ja sitten lykätä se uuniin pääruuan jälkeen.

Uunivuokien voiteluun:
voita
tomusokeria

Suklaafondant:
120 g vähintään 70% suklaata
85 g huoneenlämpöistä voita
2 huoneenlämpöistä kanamunaa
2 huoneenlämpöistä keltuaista
2/3 dl sokeria
3,5 rkl vehnäjauhoja

Voitele uunivuuat ympäriinsä voilla. Tämän jälkeen kaada vuokiin tomusokeria ja pyörittele vuokia niin, että tomusokeri tarttuu reunoihin ja pohjaan kiinni. Kaada ylimääräinen tomusokeri pois.

Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois vesihauteesta ja laita se tiskialtaaseen, jonka pohjalla on kylmää vettä. Tämä jäähdyttää suklaaseoksen, jolloin kanamunat eivät juoksetu niin helposti. Vatkaa sähkövatkaimella suklaa sekaan molemmat kananmunat koko ajan reippaasti vispaten. Munat on tarkoitus saada hyvin sekaisin suklaan joukkoon. Jätä seos jäähtymään.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahto suklaan sekaan varovasti nostellen, jotta kuohkeus ei katoa. Lisää lopuksi joukkoon vehnäjauhot varovasti sekoittaen. Kaada seos uunivuokiin ja laita vuoat jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai jopa yön yli. Paista jääkaapista suoraan uuniin nostettavat fondantit 200 asteessa 12 minuuttia. Irrota veitsen avulla vuuan reunat ja kaada kuumat vuoat kumolleen lautaselle. Kakku irtoaa helposti, kun sen kaataa suoraan uunista tulleena lautaselle. Tarjoa marjojen ja jäätelön kera.

Kommentit