Tattirisotto

Viime syksy oli varsinaista sienestysjuhlaa. Keräsimme itse Joutsenon metsistä kanttarelleja pakkaseen ja lisäksi saimme myöhemmin syksyllä Helmin mummilta herkkutatteja täydentämään sienivarastoamme. Tatti on kyllä sienten kunkku. Helmin mummi tekee mainiota tattijuliannea, jota pitäisi joku kerta kokeilla. Nyt kuitenkin viikonlopun kunniaksi valmistimme kermaista risottoa ja joimme sen kanssa itävaltalaista Grüner Veltliener-rypäleestä tehtyä valkoviiniä. Tässä rypälelajikkeessa on oma twistinsä, jonka takia se ei ole kaikkein helpoin valkoviini, mutta yhdentekeväksi sitä ei voi kutsua. Jos pidät hapokkuudesta, niin kokeile ihmeessä. Niin ja vinkkinä risoton tekemisiseen, valitse aina mielummin korkealaitainen paistinpannu tai kasari. Kattilassa risotto kypsyy usein liian kuivaksi.

Teimme myös orastavan kevään kunniaksi varaslähtönä ihanaa parmesan-parsapiirakkaa, jossa kevätsipulin sijaan käytimme runsaasti ruohosipulia. Mainiota kasvisruokaa ja vaihtelua suolaisten piirakoiden joukkoon.

3 dl risottoriisiä
2 rkl voita
½ iso sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
n. 6 dl kasvislientä (tai kanalientä)
3-4 dl paistettuja tatteja
1 dl valkoviiniä
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl raastettua pecorino romano-juustoa tai parmesania
2 rkl voita
mustapippuria
suolaa
ruohosipulisilppua

Sulata voi kasarissa ja lisää siihen risottoriisi ja sipuli- sekä valkosipulisilppu. Pyörittele pannussa kunnes riisi alkaa saada hiukan väriä. Lisää kasvislientä ja tilkka valkoviiniä ja anna riisin kiehua pienellä lämmöllä. Lisää aina nesteen vähentyessä lisää kasvislimi-valkoviini seosta. Tätä jatkuu n. 15 minuuttia. Kun riisi on vielä hiukan raakaa, lisää joukkoon paistetut tatit, kerma ja parmesanraaste. Anna edelleen kiehua hiljalleen. Jos riisi on vielä raakaa, lisää kasvislientä kunnes risotto on kypsää. Risoton tulee olla mielummin hiukan vetelä kuin kuiva. Lopuksi pyöritä joukkoon ruohosipulia ja voita ja mausta suolalla ja pippurilla. Nauti heti. Risotto ei odota ruokailijaa!

Kommentit

Vilukissa sanoi…
Pitäisi kokeilla, jos sais tatteja jostain! Mä en yleensä saa risottoon oikein mitään kunnon makua, ellei siihen sit ihan lopuksi heitä jotain vuohenjuustoa. Muuten tuntuu että se jää vain sellaiseksi keitetyksi riisiksi. Ehkä mä en ole viel sisäistänyt sitä risoton syvintä olemusta ja valmistusmetodia... :P
Kanelibasilika sanoi…
Kaikki muutkin sienet käy; suppikset ja kantarellit on tosi hyviä. Ja makua tulee siitä, että kasvisliemi on tarpeeksi maukasta, käytät valkoviiniä ja vielä palasta raastettu parmesan tai pecorino on hyvä maun antaja. Ei siis mitää valmisraastetta. Unohdin tosta ohjeesta valkosipulin, joka on ihan ehdoton. Pitääkin lisätä heti se sinne...
Piparipulla sanoi…
Ihana sienirisotto! Rakastan sitä!