Imelletty perunalaatikko

Ja vielä aaton kunniaksi laitetaan perunalaatikon ohje, jotta seuraavina vuosina ei tartte sitä etsiskellä. Oikein ihanaa joulua kaikille!

1 kg Lapin puikulaperunoita
0,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
50 g sulatettua voita
1,5 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
2-3 rkl siirappia

Keitä perunat suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumana ja soseuta vaikkapa muusinuijalla. Sekoita vehnäjauhot soseen joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna imeytyää 5-8h. Lisää soseeseen voi, maito ja kerma. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Lisää siirappia sen mukaan, kuinka imeltynyt laatikko on. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 150°c uunissa 2-3. Muista, että laatikko kuohuu uunissa, joten laita vuoka vain puolilleen perunalaatikkoa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Arkinen imelletty perunalaatikko valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

2kg jauhoisia perunoita. Kun vaihtelee erilaisia lajikkeita, niin saa erisia makuja ja suutuntumaa. Kaikki lajikkeet imeltyy!
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa.
Maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määriä.
50-100g voita
1-2 teelusikallista suolaa
Paistopinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.

Valmistusohje:

Perunat kuoritaan raakoina ja keitetään vähässä vedessä sekä soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi.

Jauho sekoitetaan 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisättään tilkka 77 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti.

Soseastia laitetaan noin 70 asteiseksi lämmitettyyn sähköuuniin. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon riittää usein 2 tuntia tai vähän yli. Voi maistaa.

Lisää imellettyyn soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan kiinteämmäksi, koska sen tulee olla mielellään täyttävää ruokaa.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa - tällä saadaan arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon hiukan näyttävyyttä.

Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Paistaminen voidaan aloittaa 175 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, lämpö alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

Onnistuu parhaiten kellaroiduista perunoista. Jos tekee uusista perunoista, niin kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike ja kannattaa välttää voimakasta vatkaamista.

Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka 1800 luvun tapaan.