Tuulihatut poro-piparjuuritäytteellä

Harjoittelemme yksiin päiväuniin siirtymistä ja sitä kautta äidillä on vähemmän aikaa kirjoittaa blogia..

Tyttösemme täytti vuoden ja juhlissa tarjosimme mm. tuulihattuja kylmäsavuporo-piparjuuritäytteellä. Siitä onkin aikaa, kun olemme viiimeksi päässeet maistamaan tuulihattuja. Ehkä joskus 90-luvulla.. Nämä ihanaiset herkut eivät taida olla tämän hetken suosikkileivonnaisia, vaan niiden kulta-aika juontaa iloiselle 80-luvulle. Itsekin muistan lapsuuden synttärijuhlista, kuinka äiti teki näitä ja jännitti nousevatko ne ilmaviksi uunissa vai eivät.

Muistelen valmistaneeni näitä kotitaloudentunnilla, mutta en koskaan ilman ohjaavaa kättä. Vanhasta köksän kirjasta löytyi pari hyvää vinkkiä, joiden avulla nämä ainakin meillä onnistuivat hienosti. Ensinnäkin, uuninluukkua ei saa avata paiston aikana. Toinen vinkki on vatkata taikinaa sähkövatkaimella useamman minuutin ajan jokaisen lisätyn munan jälkeen.

Tuulihatut:
100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
3 munaa

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
maitoa
100 g kylmäsavustettua poroa
piparjuuritahnaa maun mukaan

Mittaa voi ja vesi teräskattilaan. Anna kiehahtaa ja odota, että voi on kokonaan sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja kaada seokseen kaikki jauhot yhdellä kerralla. sekoittele puulastalla, kunnes seos on tasainen "klöntti". Sekoita joukkoon kanamunat yksitellen. Vatkaa jokaisen kanamunan jälkeen taikinaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Viimeisen kanamunan kanssa lisätään leivinjauhe ja seosta vakataan n. 4 minuutin ajan. Nostele kahden pienen lusikan avulla lihapullien kokoisia nokareita leivinpaperille. Tästä taikinamäärästä tuulihattuja tulee n. 35-40 kpl. Paista tuulihatut kahdessa erässä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia. Älä avaa uunia välillä, muuten tuulihatut lässähtävät.

Kun hatut ovat valmiita, anna niiden jäähtyä. Täytä tuulihatut juuri ennen tarjoamistä, niin ne pysyvät ihanan rapsakoina. Täytettä varten tuorejuusto notkistetaan maidolla. Lisää joukkoon pieneksi silputtu kylmäsavuporo ja reilusti piparjuuritahnaa. Sekoita tasaiseksi. Leikkaa tuulihattujen lakki terävällä veitsellä irti ja ujuta lusikalla täytettä sisään.

Kommentit