Jouluinen pannacotta ja omenakompottia

Itsenäisyyspäivän menu huipentui jouluisilla mauilla maustettuun pannacottaan. Omenakompotti sopii pehmeän pannacotan kylkeen mainiosti. Tämä jälkiruoka on helppo valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi. Tosin, kuten kuvasta näkyy, omenat menettävät väriään, joten kompottia ei kannata tehdä edellisenä päivänä. Ohje 4 henkilölle.

Pannacotta:
1 iso purkki kuohukermaa (3,3 dl)
1,5 dl maitoa
hiukan vajaa ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 kanelitanko
1 tl jauhettua kardemummaa
2,5 liivatelehteä + tilkka kuumaa vettä

Omenakompotti:
2 Granny Smith omenaa (tai muuta hapanta lajiketta)
1 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
1 rkl brandyä tai konjakia

Tee ensin pannacotta, jonka on hyvä hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. Keitä maito, kerma, sokerit ja mausteet kiehuvaksi.  Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä. Tämän jälkeen siivilöi mausteet pois. Liota liivatelehtiä 10 minuuttia kylmässä vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Kiehauta pieni tilkka vettä, johon sulatetaan liivatteet. Kaada seos pannacottamassan joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada massa tarjoilukippoihin ja pistä jääkaappiin hyytymään.

Omenakompottia varten omenat kuoritaan ja leikataan pieniksi kuutioiksi (n. 1cm kuutioiksi). Laita voita pannulle ja lisää fariinisokeri siihen sulamaan. Sitten paistetaan omenakuutiot pehmeiksi. Lopuksi lisää brandy nopeasti pannulle ja omenat liekitetään samantien tuomalla tulitikku pannulle ennen kuin alkoholi ehtii kiehua pois. Muista varoa hiuksia ja liesituuletinta! Pyöritä omenia vielä brandyssä ja jäähdytä seos. Kumoa pannacotan päälle ja nauti.

Kommentit