Jokirapu-sahramirisotto


Risotto on ollut toistuva aihe tässä blogissa. Risoton perusohje on melko lailla samanlainen joka kerta, mutta sattumat ja maustaminen vaihtelevat. Blogista löytyy aiemmin jokirapurisotto ja sahraminenkin risotto, mutta tässä yhdistyvät nuo kaksi. Tulos oli yksinkertaisuudessaan niin herkullinen, että tämä on pakko kirjata ylös toiston uhallakin.

Ainekset:
3 dl risottoriisiä
200 g jokiravunpyrstöjä (kypsennettyjä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 dl vahvaa kalalientä
1,5 dl valkoviiniä
n. 0,2 g sahramia
1 dl voimakasta pecorino romano -juustoraastetta
1 dl kermaa
kunnon nokare voita
pari rkl oliiviöljyä
kuumaa vettä pari desiä
myllystä rouhittua mustapippuria
koristeena vaikkapa tilliä tai salviaa

Leikkaa sipuli ja valkosipuli silpuksi. Valmista vahva kalaliemi. Kuutioista valmistettaessa kannattaa käyttää kuutioita vähän enemmän kuin paketin ohje sanoo, jotta liemestä tulee voimakas. Kaada öljy kuumaan kasariin ja pyörittele sipuleita hetken aikaa jotta ne pehmenevät. Lisää sitten riisi ja pyörittele muutama minuutti kunnes ne alkavat risahdella.

Lisää pari desiä kalalientä ja sekoittele. Pudota lämpöä, jotta riisi kypsyy hiljalleen ja neste ei haihdu hetkessä. Anna olla kannen alla kunnes neste on imeytynyt. Lisää sitten valkoviiniä ja kalalientä vähän kerrallaan, sekoita ja anna taas imeytyä. Jatka näin kunnes kaikki neste on käytetty. Lisää sahrami vaikkapa kun viimeiset nesteet on sekoitettu.

Jos riisi ei ole vielä kypsää, lisää kuumaa vettä vähän kerrallaan ja anna riisin jatkaa kypsymistä kannen alla hiljalleen. Kun riisi on kypsää mutta purtavaa ja irtonaista, on aika lisätä desi kermaa, raastettu pecorino romano ja nokare voita. Lisää jokiravunpyrstöt ja kuumenna. Mausta mustapippurirouheella ja koristele annokset vaikkapa tillillä (tai salvialla kuten kuvassa).

Tärkeää on löytää risotolle puolijuokseva koostumus. Risotto ei saisi olla liian kuivaa vaan mieluummin juoksevaa, joten nestettä on yleensä syytä käyttää enemmän kuin joidenkin risottoriisipakettien kyljessä on neuvottu.

Kommentit