Tom kha kung


Tom kha on kookosmaitopohjainen, erinomaisen maukas ja pehmeä thaimaalainen keitto. Keittopohjaa voi täydentää vaikkapa kanalla (tom kha gai), tai kuten tässä meidän tapauksessa ravuilla (tom kha kung). Keitto on myös hyvin helppo ja melko nopea tehdä. Raaka-aineissa ei ole mitään aivan tavatonta, mitä ei isommasta kaupasta löytyisi. Helsingissä Hakaniemen suunnalla parhaiten tuoksuvat ja maistuvvat korianterit löytyvät etnisten kauppojen (esim. Vii Voan) kylmähyllystä, josta löytää myös sitruunaruohon ja galangan.

Tom kha -keitto sopii oikein hyvin koleaan ja sateiseen päivään, vaikka Thaimaassa tätä varmasti syödään helteessä ja paahteessa. Tätä täytyy kokeilla myös seuraavan kerran kun flunssa iskee. Chili, galanga/inkivääri ja lime avaavat ainakin tukkoisen nenän. Sitruunaruoho ei muuten juurikaan pehmene keitossa, joten sitä ei tarvitse yrittää syödä, vaan se kannattaa siirtää syrjään.

250 g kypsiä ravunpyrstöjä
150 g sieniä (herkkusieniä, siitakesieniä tms.)
3 tomaattia
800 ml (2 prk) kookosmaitoa
0,5 litraa kasvislientä
3 sitruunaruohon kortta
2 limeä
tuoretta chiliä
pala galangaa (tai inkivääriä)
murskattuja kaffir-limen lehtiä (ei välttämätön)
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Pilko sienet siivuiksi tai lohkoiksi. Leikkaa tomaatit kahdeksaan osaan. Raasta pestyistä limeistä kuoret ja  purista mehut. Kuori sitruunaruohoista kuorikerros, pilko muutaman sentin mittaisiksi paloiksi ja lyö palat vielä rikki veitsen tylsällä puolella. Kuori galanga ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös chilistä siivuja. Chilin määrää on vaikea sanoa, koska se riippuu chilin vahvuudesta. Keiton kuuluu olla ainakin hieman poltteleva, mutta ei välttämättä aivan tolkuttoman tulinen.

Keitä kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi ja lisää raastettu limenkuori, sitruunaruohon palat, kaffir-limen lehdet sekä galangan ja chilin siivut. Anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia. Lisää sitten kookosmaito, tomaatit ja sienet. Anna kypsyä 5-10 minuuttia. Lisää kalakastiketta ja limenmehua vähän kerrallaan ja maistellen, jotta löydät makuusi sopivan suolaisuuden ja kirpeyden. Lopuksi lisää ravut ja kiehauta. Ripottele keiton pinnalle juuri ennen tarjoilua runsaasti silputtua korianteria.

Kommentit