Pikauusinta: Kesäkeitto valkoviinillä höystettynä

Pakko tätä herkkua on toistaa ja toistaa, kun se vaan on niin hyvää ja parhaimmillaan näin kesällä. Tällä kertaa hiukan gurmee-versio, sillä kesäkeitto sai pikanttia makua valkoviinistä. Meillä käytettiin riesling-rypäleestä tehtyä. Ja keiton kanssa oli tarjolla hallista ostettua todellä hyvää juureen tehtyä vuokaleipää. Ohje on sovellettu Glorian-sivuilta.

Ainekset:
n. 10-12 pientä uutta perunaa
muutama iso porkkana (tai nippu pieniä)
pieni kukkakaali
2 kesäsipulia
muutama desi tuoreita herneitä (tai puolisen litraa palkoja)
1 litra vahvaa kasvislientä
1 tl sokeria
valkopippuria
suolaa
pari rkl voita
ruohosipulia ja/tai yrttejä

Suuruste:
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa

Pese ja pilko perunat, porkkanat ja kukkakaali. Avaa herneenpalot ja irrota herneet. Viipaloi sipulit ja niiden varret. Laita perunat ja porkkanat kattilaan ja lisää kasvislientä niin, että kasvikset peittyvät. Loput kasvisliemestä käytetään suurusteen valmistukseen. Keitä aluksi 5 minuuttia. Lisää sitten kukkakaalit ja sipulit. Jätä sipulinvarsia myös koristeeksi. Jatka keittämistä hiljalleen vielä 10 minuuttia.

Tee suuruste samalla kun kasvikset kypsyvät. Sulata voi toisessa kattilassa ja sekoita mukaan jauhot. Kypsennä pari minuuttia, mutta älä ruskista. Sekoita joukkoon valkoviini ja kerma hyvin sekoittaen. Lisää myös loput kasvisliemestä. Anna kypsyä viitisen minuuttia. Lisää suuruste ja herneet kasvisten joukkoon. Kiehauta, lisää voi ja silputut yrtit. Mausta valkopippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

Keittoa voi tuunata vaihtamalla herneiden tilalle sokeriherneitä, jotka käytetään palkoineen. Keittoon voi myös lisätä perunoiden ja porkkanoiden lisäksi muita juureksia, kuten lanttua, palsternakkaa tai selleriä. Alkuperäisessä ohjeessa keittoon kuuluu myös 1 dl hienonnettua pinaattia, joka lisätään keittoon kukkakaalin kanssa samaan aikaan.

Kommentit

anna sanoi…
Kuvan nähdessäni alkoi tehdä hillittömästi mieli kesäkeittoa. Otin tästä reseptistä vinkkeliä, mutta jätin valkoviinin pois ja sovelsin kasviksissa. Aivan mielettömän hyvää! En ymmärrä ollenkaan, miksi kesäkeitolla on niin huono maine.
Kanelibasilika sanoi…
Tuntuu, että kesäkeiton inhoaminen liittyy kaikilla lapsuusvuosiin ja koulun eineskesäkeittoon. Saimme vuosi sitten synnytyssairaalassa sairaalan kesäkeittoa ja se toi mieleen sen kauheen litkun, mitä kouluruokalassa tarjottiin.

tätä gurmeeversiotavielä parempi+ on
se perinteinen ohje, joka löytyy meiltä useampaan otteeseen.