Paistetut ahvenet kantarelli-gnocchien ja porkkanapyreen kera


Supistusten väliä laskeskellessa onkin hyvää aikaa valmistaa mukava lauantain päivällinen. Tänään inspis löytyi viime jouluna lahjaksi saadusta Passione-nimisestä keittokirjasta. Kirjassa on vuodenaikojen mukaan jaoteltuna joukko houkuttelevia italialaisia ruokaohjeita. Silmään sattui sekä kesäinen kasvisrisotto että ahvenet gnocchien kera. Jälkimmäinen vei voiton ja matka suuntautui Hakaniemen halliin kala- ja juustotiskeille.

Haluamme myös samalla kehaista hallin hyvää leipätarjontaa. Erityisesti viime aikoina olemme asioineet Tuffen herkussa, jonka juureen leivotut vuokaleivät ovat kerrassaan mahtavia. Miksi oi miksi tällaista leipää ei voi olla tarjolla yleisemminkin? Miksi lähikauppa tarjoaa vain muovipussissa levänneitä, kuivia ja mauttomia pullaleipiä?

Mutta takaisin tämän ohjeen pariin. Ensin kannattaa valmistaa gnocchit paistamista vaille valmiiksi. Gnoccheja keittäessä voi myös alkaa keittää porkkanoita. Gnocchit ja ahvenet paistetaan samaan aikaan eri pannuilla, ja samalla tehdään myös pyree. Pari lisäkättä siis auttaa kokonaisuuden hallinnassa.

Varaa pari kolme ahvenfilettä ruokailijaa kohti, riippuen tietysti fileitten koosta ja ruokailijoiden nälkäisyydestä. Ahvenista kannattaa nyppiä ruodot pois ruotopihdeillä. Ahvenet paistetaan voissa kuumalla pannulla pari minuuttia puolta kohti. Samalla voi paistaa koristeeksi muutaman kantarellin.

Ruuan esillepanohan on muuten tärkeä osa ruuan valmistusta - varoittavana esimerkkinä tarjoamme tänään kuvan, jossa asettelu muistuttaa lähinnä ruokapommin räjähdystä. :) Mutta ruoka oli siis niin hyvää, että supistuksetkin sitten hävisivät (ainakin toistaiseksi).

Gnocchit:
300 g jauhoisia perunoita (käytimme rosamundaa)
n. 1 dl tuoreita putsattuja ja pilkottuja kantarelleja
n. 3 dl perunajauhoja
1 luomumunan keltuainen
50 g mascarpone-juustoa
suolaa
valkopippuria

Kuori ja pilko perunat, keitä kypsiksi. Paista putsattuja ja pieneksi pilkottuja kantarelleja ilman rasvaa jokunen minuutti. Kun perunat ovat pehmeitä, paseeraa ne pienireikäisen siivilän läpi kulhoon perunalumeksi. Sekoita joukkoon sienet, munankeltuainen ja mascarpone. Mausta maistellen suolalla ja valkopippurilla. Lisää perunajauhoja puoli desiä kerrallaan ja sekoita hyvin joukkoon. Lisää perunajauhoja kunnes seos alkaa olla kiinteähkö taikinamainen ja käsiteltävissä ilman että se tarttuu joka paikkaan.

Ota pala taikinaa ja pyöritä siitä muutaman sentin paksuinen tanko. Leikkaa tanko parin sentin mittaisiksi paloiksi. Me tyydyimme tähän yksinkertaiseen muotoon, mutta toki gnocchit voi muotoilla monella kauniimmallakin tavalla esim. haarukan avulla. Joka tapauksessa keitä gnoccheja suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä. Juuri ennen tarjoilua paista gnoccheille kuumalla pannulla voissa rapeat pinnat. Tarjoile heti.

Porkkanapyree:
4 porkkanaa
2,5 dl appelsiinimehua
2,5 dl vettä
voita
suolaa
valkopippuria

Kuori ja pilko porkkanat. Kuullota porkkanoita kattilassa voin kanssa minuutti pari. Lisää mehu ja vesi. Keitä hyvin kypsiksi. Kaada ainakin osa keitinliemestä talteen. Soseuta koneella tai siivilän läpi painamalla. Lisää suolaa ja valkopippuria, voita ja lientä vähän kerrallaan. Hae pyreelle sopivan pehmeä koostumus lientä lisäämällä. Maku saa olla voimakas, sillä pyrettä on tarkoitus käyttää annosta kohti vain kohtuullisen pieni määrä.

Kommentit