Pestolasagne


Kanelibasilikan perheessä odotetaan jännityksellä uutta perheenjäsentä lasketun ajan lähestyessä. Nyt alkaa siis olla viimeisiä hetkiä, kun voi vielä huoletta käyttää ison osan päivästä hitaaseen ruuan valmistelemiseen. :)

Päätimme siis tehdä lasagnea alusta alkaen. Tämä pestoon ja ricottaan nojaava lasagne on saanut vaikutteita ligurialaisesta lasagnesta, mutta vaihdoimme täytteiksi omia suosikkejamme eli kuivattuja tomaatteja ja munakoisoa.

Ligurialaista lasagnea ei joidenkin lähteiden mukaan käytetä lainkaan uunissa. Juuri keitettyjen pastalevyjen päälle levitetään huoneenlämpöistä pestoa ja muut kasvistäytteet, ja annos tarjoillaan heti. Meidän versiomme kävi kuitenkin uunissa kuumenemassa.

Pastataikina:
2 munaa + 1 keltuainen
4,5 dl durumvehnäjauhoja
vettä

Kastike:
Pari desiä vihreää pestokastiketta (ohje löytyy täältä)
250 g ricotta-juustoa
suolaa, mustapippuria
2 dl pastan keitinvettä

Täytteeksi:
Munakoiso
Kuivattuja tomaatteja (ohje täältä)
Juustoraastetta pinnalle

Täytteeksi tulevat kuivatut tomaatit kannattaa valmistaa ajoissa, koska siinä meneekin koko päivä. Toki tomaatit voi myös ostaa valmiina. Myös pesto kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.

Kaada jauhot isoon kulhoon tai pöytätasolle. Tee jauhokasan keskelle kuoppa ja kaada siihen munat. Sekoita jauhot ja munat sormilla aluksi nyppien ja sitten taikinaa vaivaten. Tavoitteena on kiinteä ja kimmoisa taikinapallo. Jos munien neste ei riitä, lisää vettä pieni tilkka kerrallaan. Varsin pieni nestemäärä riittää hyvään taikinaan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, pyöritä palloksi ja laita jääkaappiin viilentymään kelmun sisällä noin puoleksi tunniksi.

Tällä välin on aikaa valmistaa munakoisosiivut. Leikkaa munakoiso ohuiksi pitkittäisiksi siivuiksi. Ripottele siivuille suolaa ja anna suolan imeä nestettä vartin. Huuhdo siivut ja kuivaa talouspaperilla. Paista siivut paistinpannulla öljyssä pehmeiksi tai vaihtoehtoisesti voileipägrillillä. Siirrä valmiit siivut odottelemaan lasagnen kokoamista. Me käytimme tällä kertaa omalla parvekkeella kasvatettuja minimunakoisoja.


Tee pastataikinasta lasagnelevyjä pastakoneen avulla. Aloita isolla raolla ja säädä kone jokaisen mankeloinnin jälkeen askeleen tai pari kapeammalle raolle. Lasagnelevyt on kätevä jättää paksummaksi kuin vaikkapa tagliatellen pastalevyt. Aseta valmiit levyt jauhotetulle työtasolle erilleen, jotta ne eivät tartu toisiinsa tai pöytään. Leikkaa levyt vuokaasi sopivan kokoisiksi.

Keitä pastalevyt yksi kerrallaan suolalla maustetussa kiehuvassa runsaassa vedessä. Keittoaika on pari minuuttia levyä kohti. Nosta keitetyt pastalevyt erilleen vaikkapa liinan päälle kuivumaan. Ota talteen pari desiä keitinvettä.

Valmista kastike. Lisää valmiin peston joukkoon ricotta-juusto ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla, maistele. Lisää pastan keitinvettä, jotta koostumuksesta tulee juoksevampi, helpompi levittää.

Kokoa lasagne vuokaan kerroksittain. Hiero vuokaan ensin hieman voita. Levitä alimmaksi kastiketta. Lado seuraavaksi kerros pastalevyjä ja levitä niiden päälle kastiketta, munakoisosiivuja ja kuivattuja tomaatteja. Jatka kerrosten latomista samaan tapaan. Jätä ylimmäksi kerros kastiketta. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Kuumenna lasagnea n. 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoile salaatin kanssa.

Kommentit

Heli sanoi…
Suloisen ja herkullisen näköisiä minimunakoisoja!
Blogianne on mukava seurata, mekin harrastamme mieheni kanssa kokkausta urheilun ja valokuvauksen lisäksi.
Olen huomannut ohjeista, että olette pinjansiemmenten ystäviä - niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Viime syksynä teimme yhtä suosikkimunakoisoeväistämme ja seuraavana iltana suussa tuntui metallinen maku ja kaikki ruoka maistui aivan hirveälle. Outo ilmiö ei kadonnut ja googlaamalla tajusin, että maku tuli pinjansiemenistä (hakusanalla pine mouth löytyy paljon tietoa). Kauheus kesti reilut pari viikkoa, yöks. Vaivaa aiheuttavat ilmeisesti vain jotkut pyöreämmät kiinasta ja muualta kaukaa tuodut lajikkeet, eivät eurooppalaiset pitkänomaiset.
Kanelibasilika sanoi…
Hei,

Kiitos kommentista. Viime keväänä mies törmäsi netissä tuohon samaan ilmiöön pinjasiementen osalta ja hetken aikaa välttelimme pinjansiemeniä kokonaan. Korvasimme niitä mm. auringonkukan- ja kurpitsansiemenillä. Valitettavasti kaikista pinjansiemenpusseista ei käy ilmi valmistajamaa.

Ruuanlaitto on kyllä tosi kivaa parisuhdepuuhaa, varsinkin jos molemmat ovat kiinnostuneita ruuanlaitosta. Blogin ylläpitäminen on tuonut tuohon harrastukseen vielä uuden ulottuvuuden ja enemmän rohkeutta kokeilla kaikkea uutta.

Aurinkoista ja mukavaa loppukesää!