Kermainen kukkakaalikeitto


Hellesäähän sopii oikein hyvin kuuma sosekeitto, eikö totta? Näin me ajattelimme ja keittelimme maukkaan ja pehmeän kukkakaalikeiton mainioista kesän kukkakaaleista ja perunoista.

1 iso kukkakaali
2 isoa perunaa
1 sipuli
pari kasvisliemikuutiota tai fondia
1,5 dl kermaa
ruohosipulia
valkopippuria
lipstikkaa

Pilko perunat ja kukkakaalin kukintoja pienemmäksi. Silppua sipuli. Laita kaikki kattilaan ja kaada perään vettä niin että kasvikset juuri peittyvät. Lisää vähän suolaa. Kiehuttele noin 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Kerää talteen muutama kukkakaalin kukinto, jos haluat keittoon sattumia.

Kaada suurin osa keitinvedestä talteen kulhoon. Keitinveteen voi sekoittaa kasvisliemikuution tai vastaavasti fondia. Soseuta kasvikset tasaiseksi seokseksi kattilassa sauvasekoittimella. Lisää keitinvettä/kasvislientä vähän kerrallaan, jotta löydät sopivan kiinteähkön koostumuksen. Muista, että lopuksi lisättävä kerma tuo vielä vähän lisää juoksevuutta.

Lisää valkopippuria ja lipstikkaa sekä tarvittaessa murennettua kasvisliemikuutiota tai fondia. Lisää keitetyt ja pienityt kukkakaalin kukinnot, jos keräsit niitä erilleen ennen soseutusta. Kiehauta keitto. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää se hitaasti sekoittaen keiton joukkoon. Anna vielä kuumentua hetken ja tarjoile heti. Koristele esim. ruohosipulilla ja tuoreella lipstikalla.

Kommentit