Smetanalohi


Ortodoksisessa perinteessä nähtävästi ajatellaan, että pääsiäissunnuntaina paasto päättyy ja siirrytään herkkuruokien pariin. Lampaan lisäksi pöytään katetaan smetanalohta. Tämän tiedon poimimme ajomatkalla, kun vanha kunnon radiokanava Ylen ykkönen lähetti ohjelmaa Valamon luostarista ja heidän pääsiäiseen valmistautumisestaan. Mikähän siinä on, että lapsena ja nuorena sitä inhosi, kun vanhemmat soitattivat autossa Radio Suomea yms, mutta nykyään huomaa itse kääntävänsä esille vanhat radiokanavat, kun Helsinki jää taakse? Noh, meidän motiivimme smetanalohelle olivat kyllä puhtaasti maalliset, sillä halusimme juhlistaa toisen syntymäpäiviä mahdollisimman herkullisen ruuan parissa.

600g merilohta
muutama tl limenmehua
reilusti sinappia
merisuolaa myllystä
sitruunapippuria
vajaa prk smetanaa
(siitakesieniä)

Nypi suurimmat ruodot pois lohifileestä ja suolaa ja pippuroi kala. Lorota päälle hiukan limenmehua. Levitä sinappia veitsen avulla joka puolelle kalaa. Lopuksi kala kuorrutetaan reilulla kerroksella smetanaa. Meiltä oli jäänyt siitakesieniä jääkaappiin, joten ne aseteltiin vielä smetanan päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kannattaa tarkkailla välillä, ettei kalan pinta pääse tummumaan liikaa. Tarvittaessa laita foliota kalan suojaksi.

Tarjoile kala vaikkapa rapeiden uunifenkolien kanssa.

Kommentit