Fish and chips

Laskiaissunnuntain ruoka ei meillä ole hernekeittoa, koska sitä on luvassa viikolla muissa ympyröissä. Sen sijaan, vailla mitään logiikkaa, teimme brittikeittiön helmen, fish and chips majoneesin kera. Belgialaiset perunat ovat herkkuamme ja säännöllisin väliajoin meidän pitää päästä ravintola Belgeen nauttimaan annos belgianperunoita ja majoneesia. Belgiassa liikkuessa tötteröön käärityillä perunoilla voisi vaikka elää, muuta ei tarvita. Tai no, ehkä parempi jos välillä maistaa jotain muutakin, sillä kuten sanonta sanoo, belgialainen keittiö yhdistää onnistuneesti ranskalaisen keittotaidon ja saksalaiset annoskoot.

Toki tämän päiväinen annoksemme on testattu myös Britteinsaarilla orginaalisti sanomalehteen käärittynä. Mutta tänään siis ensimmäistä kertaa kokeilimme fisuja brittien tapaan ja perunoita belgialaiset mielessä. Majoneesia oli kahdenlaista: limetillä ja dijon-sinapilla maustettuna.

Fish:
300g kuhafilettä (britit käyttävät turskaa)
n.1 dl korppujauhoja
n. vajaa 1 tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 luomumuna

Chips:
kiinteitä perunoita
paljon öljyä friteeraukseen
suolaa

Majoneesi:
1 luomumunan keltuainen
1,5 dl hyvää öljyä
puolikkaan limen mehu tai dijon-sinappia
suolaa

Majoneesi on syytä tehdä ensin. Vatkaa keltuainen ja lisää hiljalleen öljyä. Lisää öljyä ensin tippa kerrallaan hitaasti, sitten ohuena norona. Vatkaa koko ajan. Lopuksi lisää suola ja limenmehu tai dijon-sinappia maun mukaan ja vatkaa tasaiseksi.

Leikkaa kuhafileet n. 3 cm levyisiksi paloiksi. Ota esille kolme lautasta, joista yhdessä on vehnäjauhot, yhdessä vatkattu muna ja yhdessä korppujauho, jonka seassa on suola ja sitruunapippuri. Kasta kalapalat ensin vehnäjauhoon, sitten munaan ja lopuksi korppujauhoseokseen. Aseta kalat odottaamaan omaa friteeraustaan, joka kannattaa tehdä perunoiden paistamisen välissä.

Pilko kuoritut perunat pitkulaisiksi, n. 1,5cm paksuisiksi, tai millaisia haluatkaan. Perunat uppopaistetaan kahdesti. Kuivaa perunasuikaleet ennen paistamista, jotta öljy ei räisky. Kuumenna runsaasti öljyä kattilassa tai kasarissa. Ensimmäisellä paistokerralla öljyn pitäisi olla n. 160-asteista. Tähän tarkoitukseen sopiva lämpömittari auttaa löytämään oikean lämpötilan. Liian alhainen lämpö aiheuttaa sen, että perunat (tai mikä tahansa paistettava) imaisevat öljyä. Liian kova lämpö taas voi johtaa öljyn syttymiseen. Pidä siis kattilan kansi ja/tai sammutuspeite valmiina, että voit tarvittaessa tukahduttaa liekit.

Paista perunoita pienissä erissä, jotta öljyn lämpötila ei tipahda liikaa. Paistoaika on n. 4 minuuttia, mutta riippuu lajikkeesta ja perunoiden paksuudesta. Varmista kauhalla tönimällä, että perunat eivät tartu kiinni toisiinsa. Nosta perunat sitten reikäkauhalla lautaselle tai uunipellille talouspaperin päälle valumaan. Kun perunat on kerran paistettu, on hyvä hetki paistaa kalat.

Kaloja friteerataan samassa kuumassa öljyssä, mutta hieman korkeammalla lämmöllä (n. 180-astetta), kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin pintaansa. Nosta kalapalat talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu pois. Voit peittää ne esim. isolla kannella, että lämpö säilyy.

Perunoita paistetaan toistamiseen pari minuuttia, tällä kertaa 180-asteisessa öljyssä, jotta niille saadaan rapea ja kaunis kullanruskea pinta. Nosta perunat reikäkauhalla paperin päälle hetkeksi valumaan, suolaa ne ja tarjoile nopeasti kalojen ja majoneesin kanssa.

Kommentit