Juustoiset letut


Tänään toisen teki mieli lettuja mansikoiden ja jäätelön kanssa ja toisen taas teki ensin mieli suolaista purtavaa. Onneksi letuista voi puuhastella monenlaista suolaistakin syötävää, kuten esim. sienikastikkeella täytettyjä rullia tai sitten näitä juustolla kuorrutettuja lettuja. Näitä tehdessä mielessä olivat hollantilaiset pannekoekit, joita olemme Amsterdamin reissuilla maistelleet sikäläisissä pannekoekenhuiseissa. Siellä päin eräs suosittu lettu on sellainen, jonka päällä on kinkkua ja juustoa. Kinkun korvasimme kasviksilla ja juustoksi valitsimme hollantilaisen goudan. Monet muutkin maukkaat juustot sopisivat varmasti näihin mainosti. Sitten kun suolaiset letut on syöty, voi lopusta taikinasta paistaa makeita lettuja.

Taikina (n. 6 lettua):
5 dl luomumaitoa
2 luomumunaa
2 dl luomuvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
voita paistamiseen

Täytteeksi esim.:
gouda-juustoa
sipulia
miniluumutomaatteja
paprikaa

Vatkaa maidon sekaan munat, suola ja sokeri. Lisää sitten vehnäjauhot vähitellen ja vatkaa tasaiseksi. Laita taikina viileään vetäytymään tunniksi. Silppua sipuli sekä paprika ja leikkaa miniluumutomaateista ohuita siivuja. Raasta juusto valmiiksi. Kuullota sipuli paistinpannulla öljyssä ja siirrä sitten odottelemaan. Paista myös paprikaa hetken aikaa, jotta se hieman pehmenee.

Kuumenna paistinpannu oikein kuumaksi. Lisää reipas nokare voita ennen jokaisen letun paistamista. Kaada taikinaa pannuun sen verran, että saat sen leviämään koko pannun pinnalle. Levitä sitten letun pinnalle sipulia, paprikaa ja tomaatteja, kun pinta on vielä pehmeä. Painele kasviksia hieman lastalla niin, että ne tarttuvat hyvin lettuun. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Mausta halutessasi vaikkapa yrteillä ja pippurilla.

Hetken päästä kun pinta alkaa jähmettyä käännä lettu ympäri käyttäen apuna lautasta. Laita lautanen ylösalaisin paistinpannun päälle ja käännä pannu ja lautanen ympäri niin, että lettu putoaa lautaselle. Liu'uta lettu sitten lautaselta takaisin pannulle. Paista hetki, ja käännä sitten taas toisin päin tarjoilua varten.

Kommentit