Siianmätiä paahtoleivällä


Jos puhutaan yhteisistä lempiruuistamme listalle nousee thairuuan lisäksi ainakin mäti. Mäti on meillä luksusruokaa hintansa ja myös kolesterolipitoisuutensa vuoksi. Viime viikolla saimme kiertoteitse ostaa suhteellisen edullisesti tuoretta suomalaista siianmätiä, josta osan pakastimme joulupöytää varten. Mutta pakkohan mätiä oli päästä maistamaan jo ennen joulua, kun mätipaketit osuvat silmään joka kerta pakastinta avatessa. Meidän mätiimme ei oltu lisätty suolaa, joten laitoimme sitä mädin joukkoon. Blinien kanssa mäti on herkkua, mutta koska vielä ei ole blinien aika, söimme oranssin herkkumme perinteisesti paahdetun leivän, smetanan ja sipulisilpun kera.

Jostain syystä pimeän aikaan tällaiset viikonlopun herkkuhetket ovat erityisen tärkeitä. Se ei ole pelkästään kiinni hyvästä ruuasta ja viinistä vaan myös kattaus ja kynttilänvalo tekee kokonaistunnelman, josta saa taas virtaa mälsään arkiseen aherrukseen. Eikä listalta pidä unohtaa hyvää seuraa. Tänä viikonloppuna toinen meistä vietti aamuisen pakkashetken kahden pienen herrasmiehen ja kahden kauniin rouvan seurassa. Illallisen mätiherkut sen sijaan nautittiin ihan kahdestaan; siis parhaassa mahdollisessa seurassa!

200g siianmätiä (tai muikun/kirjolohen)
1prk smetanaa
hienonnettua punasipulia
paahtoleipää
(valko- tai mustapippuria)
(suolaa)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
"Eksyin" tänne Vilukissan sivuilta. Onpas hyvännäköisiä ruokia. Mukavan pehmeän värisiä kuvia. Mitä mieltä olette eri kalojen mädeistä? Onko siian mäti suosikkinne?
Kanelibasilika sanoi…
Hei ja kiitos vierailusta. Meistä muikun ja siian mädit ovat yhtä hyviä, mutta valitettavan kalliita. Siksi usein tulee ostettua kirjolohenmätiä, joka on hyvää sekin, mutta ei pärjää edellä mainituille. Mutta mäti on aina törkeen hyvää!