Paneer-kotijuusto

Kuukausi sitten kokeilimme tehdä intialaista shahi paneeria. Siihen käytetään paneer-juustoa, kuten moneen muuhunkin intialaiseen ruokaan. Jos ja kun juustoa ei tahdo löytyä lähimmistä kaupoista, voi sitä tehdä helposti ja nopeasti kotikonsteinkin.

Ainekset (näillä määrillä syntyy n. 200 g juustoa)
1 litra täysmaitoa
n. 4 tl sitruunamehua

Kiehauta maito kattilassa ja anna kiehua hiljalleen samalla koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunamehua teelusikallinen kerrallaan ja jatka sekoittamista. Maito alkaa nopeasti juoksettua, kun sitruunamehua on lisätty tarpeeksi. Riippuu sitruunamehusta kuinka paljon sitä tarvitaan.


Kun maito on kokonaan juoksettunut, eli raejuustomainen massa ja nestemäinen hera ovat selvästi erottuneet, kaada seos juustoharsolla peitettyyn lävikköön. Jos harsoa ei ole, voit myös käyttää pienireikäistä siivilää, kuten me teimme. Harson avulla on tosin helpompi tehdä juustosta kiinteämpää.


Painele juustomassaa lusikalla tai vastaavalla, jotta nestettä puristuu pois. Anna juuston valua tunnin tai pari painon alla. Mitä pidempään valutat, sitä kiinteämpää juustoa saat tulokseksi. Juuston käyttötarkoituksesta riippuu miten kiinteää sen olisi syytä olla. Meillä paneeria käytettiin tällä kertaa malai kofta -pyöryköiden tekemiseen.


Kommentit