Phad Thai


Phad Thaita voi hyvin kutsua Thaimaan kansallisruuaksi. Kaikille Thaimaan kävijöille se on varmasti tuttu lukemattomista katukeittiöistä, joissa se valmistetaan ruokailijoiden silmien alla muutamassa minuutissa. Herkullista nuudeliruokaa syödessään voi seurata kadun vilinää ja liikennekaaosta. Syötyään voi jatkaa seuraavalle kojulle etsimään mainioita banaanitäytteisiä lettuja.

Phad Thai syntyy kätevästi myös omassa keittiössä wokkipannun kanssa. Aineksista vain muutama on sellaisia, joita voi joutua hieman etsimään, kuten tamarinditahna. Teimme ruuan katukeittiötyyliin käyttäen mm. kuivattuja katkarapuja, mutta toki pakastetutkin käyvät. Tätä syödessään voi melkein aistia yöllisen katukeittiön tunnelman ja kuulla tuktukin tööttäyksen.

Ainekset:
200 g leveää riisinuudelia
200 g kiinteää tofua
kourallinen kuivattuja katkarapuja
kevätsipulia tai pätkä purjoa
½ sipuli
3 kynttä valkosipulia
kourallinen pavunituja
kourallinen maapähkinöitä
2 munaa
2 rkl tamarinditahnaa
1-2 rkl kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria
½ tl chilijauhetta
mustapippuria
tuoretta korianteria
kasviöljyä

Valmistamiseen sopii parhaiten wokkipannu, mutta eiköhän isompi kasarikin kelpaa. Murskaa maapähkinät, paahda ne pannulla ja siirrä odottamaan. Pilko tofu pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla öljyssä kuivattujen katkarapujen kanssa kunnes kuutiot saavat kauniin värin pintaansa. Siirrä valmiit tofut ja ravut odottelemaan.

Laita nuudelit lämpimään veteen likoamaan. Niitä pitää liottaa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät täysin veteliä. Pilko sillä välin sipuli pieneksi ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista niitä tovi pannulla. Kun nuudelit ovat pehmeitä, valuta ne ja lisää ne pannulle. Pyörittele ja nostele nuudeleita ja lisää samalla vähitellen tamarinditahna, sokeri, kalakastike, chilijauhe ja vähän pippuria. Pidä lämpö melko korkeana.

Jos nuudelit ovat liian kovia, voit lisätä pannulle pienen määrän vettä. Lisää vettä vain vähän kerrallaan ja tarkasta nuudelien kypsyys kun vesi on hävinnyt.

Lisää sekaan tofut ja katkaravut. Siirrä nuudeleita vähän sivulle ja riko pannuun pari munaa. Anna munien kypsyä hetken aikaa ja sekoita ne sitten nuudelien kanssa. Lisää pilkotut kevätsipulit tai purjot sekä idut vähän ennen tarjoilua. Sekoita.

Tarjoile limen viipaleiden, korianterin lehtien, pähkinämurskan ja kevätsipuli- tai purjosilpun kanssa.

Kommentit