Madeiralainen tomaattikeitto uppomunalla


Madeiralla tuntui olevan tapana syödä lounaaksi tai alkupalaksi jokin kevyehkö kasviskeitto, johon kuului useimmiten myös uppomuna. Tänään kokeilimme tehdä madeiralaishenkistä tomaatti-sipuli-keittoa. Keitto on yksinkertainen, mutta toimii esim. bolo do caco -leivän kanssa.

Keitto:
Noin 1 kg tomaatteja
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Uppomunat:
(valkoviini)etikkaa
munia (1 per annos)

Kalttaa tomaatit eli poista niistä kuoret. Silppua sipulit ja tomaatit pieneksi. Laita ne kattilaan ja lisää vain vähän vettä, niin että kasvikset melkein peittyvät. Lisää myös oliiviöljy. Keitä kunnes tomaatit ja sipulit ovat pehmeitä. Surauta sauvasekoittimella koostumus tasaiseksi. Pidemmän kaavan mukaan voit myös jatkaa keittämistä kunnes koostumus on aivan tasainen, mikä voi viedä pari tuntia. Mausta keitto suolalla ja pippurilla.

Uppomunat voit tehdä keiton alkaessa olla valmista. Laita kattilaan tai laakeaan kasariin vettä sen verran, että muna mahtuu kokonaan veteen. Lämmitä vesi niin, että se vähän poreilee, mutta ei kiehu kunnolla. Lisää veteen loraus etikkaa. Ilman etikkaakin pärjää mutta etikan pitäisi pitää muna paremmin kasassa. Myös suolaa voi lisätä veteen, jos haluaa muniin suolaisen maun. Se ei ole välttämätöntä tämän keiton kanssa.

Riko muna esim. kahvikuppiin tai kauhaan, joka on helppo laskea veteen. Laske kuppi vedenrajaan ja valuta muna hitaasti veteen. Tavoite on, että keltuainen jää valkuaisen sisään. Keitä 4 minuuttia, jotta keltuainen jää vielä vähän löysäksi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei

Kiitos vinkistä, pitää kokeilla. Maistoin aivan mahtavaa tomaattikeittoa matkaillessani autolla Jyväskylän pohjoispuolella nelostietä pitkin, paikka taisi olla Pihtipudas. Siellä oli sellainen ravintola kuin Takkatupa, tekevät itse ruokansa joten ilmeisesti heilläkin oli omat reseptinsä tähän.
Kanelibasilika sanoi…
Kiitos vinkistä! Noita maakuntien hyviä ravintolavinkkejä otamme mielellämme vastaan. Jossain kirjoituksessa mainitsinkin sen ongelman, kun kesällä autoilemme, että haluaisi välttää näitä abc-tyyppisiä ravintoloita, mutta kun ei ole tietoa paikallisista hyvistä pistäytymispaikoista.

Kokeile muuten keiton kanssa myös tätä bataattileipää, jota Madeiralla syödään tomaattikeiton kera:
http://kanelibasilika.blogspot.fi/2009/10/bolo-do-caco-eli-madeiralainen.html