Tomaatti-leipäjuustokastike


Hampaissa narskuva leipäjuusto on varmasti kaikille tuttu. Usein sitä popsitaan jälkiruuaksi lämmitettynä esimerkiksi lakkojen kanssa mutta sopii se toki myös muuhun ruuanlaittoon. Sen avulla voi varsinkin kasviskastikkeista taikoa helposti runsaita ja ruokaisia. Tänään tehtiin chilillä maustettua tomaattikastiketta tuoreista tomaateista, johon lisättiin leipäjuustokuutioita. Kastikkeen kaverina oli cous-cousia, crème fraîchea, salaattia ja herkullista itävaltalaista valkoviiniä.

Ainekset kahdelle:
6 tuoretta tomaattia (saa olla hyvin kypsiä)
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
timjamia (tuoretta jos mahdollista)
basilikaa (tuoretta jos mahdollista)
paprikajauhetta
chiliä (tuoreena tai jauheena)
suolaa
mustapippuria
balsamiviinietikkaa
n. 200 g leipäjuustoa
crème fraîchea

Sipuli pilkotaan ja valkosipuli silputaan tai murskataan pieneksi. Tomaatit kaltataan (eli kuoritaan kiehuvan veden avulla) ja pilkotaan vaikkapa kahdeksaan osaan. Kuullota sipulit, lisää sitten tomaatit (kaikki nesteet mukaan!). Lisää timjamia, basilikaa, paprikajauhetta, suolaa, pippuria ja chiliä maun mukaan vähitellen lisäten. Tuoreen chilin kanssa kannattaa tietysti olla varovainen, jos lajike ei ole ennestään tuttu. Jauhe on siinä mielessä helpompi, että sen vahvuuden oppii tuntemaan. Anna keitoksen porista hiljalleen kannen alla. Pienellä lorauksella balsamicoa kastike saa vielä mukavaa makeutta ja makua. Lopuksi lisätään juustokuutiot ja annetaan niiden vielä vähän sulaa ennen tarjoilua.

Kastikkeen kanssa toimii cous-cous, joka on erittäin helppo tehdä muutamassa minuutissa (meillä tapaa olla purkki cous-cousia aina hyllyllä odottamassa). Koska kastikkeessa on chiliä, on sitä myös mukava vaimentaa crème fraîchella ja raikkaalla salaatilla.


Ruuan kanssa nautittu valkoviini oli tuliainen Wienin reissulta. Se sattui mukaan viinikaupan myyjän suosituksesta ja hyvä niin, koska se osoittautui mielenkiintoiseksi. Viini on nimeltään Wiener Gemischter Satz ja netistä tutkiessa kävi ilmi, että se on ehkä jopa 15 rypälelajikkeesta valmistettu ja rypäleet on vieläpä kasvatettu biodynaamisesti. Oli biodynaamisuudesta mitä mieltä tahansa, tuovat monet rypäleet viiniin monia erilaisia makuja. Kokonaisuus ei ole kuitenkaan mitenkään sekava. Harmi kyllä viiniä ei ole Alkon valikoimassa, mutta jostain ravintoloista sitä ilmeisesti kuitenkin löytyy.

Kommentit