Teeleipä


Meillä on jo monta vuotta ihmetelty sitä, että miksi kaupoista ei saa enää kunnon leipää. Helsingissä tuore leipä on lähes poikkeuksetta pakkasesta nostettua, kaupan uunissa paistettua huttua. Leipä maistuu ainoastaan yhden päivän; yön yli levättyään leipä on kivikovaa ja valmista roskiskamaa. Varsinkin pienissä perheissä joutuu leipää valitettavasti heittämään välillä roskiin. Ruisleipäkin on täällä pääkaupunkiseudulla onnistuttu pilamaan ja siihen pätee lähes samat sanat kuin vaaleaan leipään. Mökkeillessä Itä-Suomessa yksi suurista nautinnoista onkin se, että kaupasta saa ihanaa vaaleaa rieskaa ja perinteistä kovakuorista, mutta sisältä pehmeää ruisleipää. Ja niitä leipiä voi syödä useampana päivänä. Onneksi sentään vielä on olemassa pieniä leipomoita, joiden valikoimista saa kunnollista leipää. Jos satut pyörimään Kalliossa päin, niin voimme suositella pienen perheleipomo Avikaisen tuotteita. Varsinkin heidän ruisleipänsä ja setsuurinsa ovat herkullisia. Avikaisen leipomo löytyy osoitteesta Frantzeninkatu 10, Torkkelinmäeltä.

Silloin kun tekee mieli syödä iltapalaksi jotain nopeaa ja tuoretta, on vanha kotitaloustuntien suosikki, teeleipä, oivallinen valinta. Meillä nautiskeltiin tästä herkusta vuohenjuuston kera. Tämä määrä riittää yhteen pyöreään leipään, joka nautitaan suoraan uunista tulleena. Ohje perustuu siihen, että nesteen määrää voit itse vaihdella. Jauhoja on aina tuo 5dl, mutta maidon (tai piimän) määrä riippuu siitä haluatko taikinasta kiinteää vai löysempää. Ohjetta voi myös muunnella lisäämällä taikinaan erilaisia yrttejä.

5dl erilaisia jauhoja/siemeniä (meillä ½dl seesaminsiemeniä, ½dl auringonkukan siemeniä, ½dl vehnäleseitä ja 1dl sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja)
1tl leivinjauhetta
½dl oliiviöljyä
1tl suolaa (tai maun mukaan)
maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon oliiviöljy ja kaada maitoa pienin lorauksin taikinaan. Maitoa lisätään niin kauan, että taikina on sormin leivottavissa, mutta kuitenkin tarpeeksi kiinteää. Älä sekoittele taikinaa turhaan, jotta taikina ei sitkisty. Nosta taikina pellille ja taputtele käsin 1 cm paksuiseksi levyksi. Pistele haarukalla pinta kauttaaltaan. Paista 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti voin kera tai kuten me, vuohenjuuston, rucolan, tomaatin ja basilikan kera.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Jaan ajatuksenne leivän laadusta täysin. Kaupassa paistetut leivät ovat usein myös ihan aneemisia pinnaltaan, kun ne on vain nopeasti heitetty uunin kautta.