Shahi paneer


Meillä on ollut jo pidemmän aikaa tavoitteena opiskella intialaisen ruuan tekemistä. Tänään käytiin toimeen. Aamupäivällä käväistiin sukulaisten kanssa Hakaniemessä ruokaostoksilla hankkimassa tarvittavia mausteita, sillä mausteethan ovat intialaisessa keittiössä tärkeä juttu. Mausteisiin siis kannattaa panostaa. Täältä löytyy eräs lista Hakaniemen etnisistä kaupoista.

Intialainen keittiö hellii kasvisruokailijoita. Pääruokalajiksi valittiin shahi paneer eli kuninkaallinen juusto. Tämäkin ruokalaji on tullut meille hyvin tutuksi Helsingin intialaisissa ja nepalilaisissa ravintoloissa, monenlaisena versiona. Pidimme myös tästä versiosta, joka on sekoitelma netistä ja kirjoista löydettyjä reseptejä. Shahi paneerin seurana meillä oli basmati-riisiä, raita-kastiketta, naan-leipää ja mangolassia.

Ainekset:
250 g paneer-juustoa tai kotijuustoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pari-kolme isoa kypsää (luumu)tomaattia
2 rkl paksua maustamatonta jugurttia
2 rkl kuohukermaa
1 tl kokonaista jeeraa
2 mustan kardemumman siemenet
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl tomaattipyreetä
1 tl raakaruokosokeria (demerara)
1/4 tl suolaa
garam masala -mausteseosta
chilijauhetta
tuoretta korianteria
2 tl maissijauhoja
öljyä

Avaa mustat kardemumman siemenkodat, irrota mustat siemenet ja murskaa ne. Jauha tomaatit tehosekoittimella tai vastaavalla vekottimella tasaiseksi massaksi. Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Raasta inkivääri. Sekoita maissijauho 2 rkl:ään kylmää vettä. Pilko juusto parin sentin paksuisiksi kuutioiksi.

Paista kaardemumman- ja jeeransiemeniä kasarissa öljyssä pari minuuttia. Lisää sipulisilppu, murskattu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Pyörittele pari minuuttia. Lisää tomaattiseos ja anna kypsyä kunnes kastike on hieman sakeutunut. Lisää jugurtti sekä maissijauhovesi ja sekoita.

Sekoita joukkoon myös pyree, ruokosokeri, suola ja 4 rkl kylmää vettä. Lisää garam masalaa ja chilijauhetta maistellen kunnes maku tuntuu sopivalta omaan makuun. Lisää juustokuutiot sekä kerma ja anna lämmetä vielä pari minuuttia.

Tämän seuraksi sopii basmati-riisi. Leikkaa annoksen päälle korianterisilppua.

Kommentit