Sushi


Saimme ruokavieraita lauantai-iltana ja haasteena oli keksiä ruoka, jonka pystyi valmistamaan pääosin etukäteen. Ennen ruokailua kävimme keilaamassa viereisessä keilahallissa ja ruuan tuli olla sen jälkeen valmista mahdollisimman nopeasti. Alkuun tarjosimme susheja, joihin olemme aivan koukussa. Sushit ovat, pienen harjoittelun jälkeen, yllättävän helppoja tehdä ja erittäin terveellisiä. Meillä on onni asua Hakaniemen hallin vieressä, josta saa tuoreet sushiainekset helposti. Alkuruokaversiossa käytimme sushiriisiä 4dl. Alla oleva ohje riittää pääruuaksi 3 hengen susheihin.

Sushiriisi:
5dl sushiriisiä
6dl vettä
1tl suolaa
1rkl sokeria
2-3rkl japanilaista riisiviinietikkaa

Makirullat:
merilevä-levyjä
valmista sushiriisiä
wasabi-tahnaa
kurkkua
porkkanaa
ruohosipulia
avokadoa
1-2 siivua graavilohta
vähän jokiravunpyrstöjä
(vajaa 100g kirjolohenmätiä koristeluun)

Oheen:
soijakastiketta
etikassa marinoituja inkiväärilastuja

Sushiriisin keittäminen on mielestämme kaikkein vaativin osa sushien valmistamisessa. Riisi kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen makirullien käärimistä. Mittaa siivilään riisi ja huuhtele sitä reilun minuutin ajan kylmän veden alla. Laita riisi likoamaan kylmään veteen noin 10–15 minuutiksi. Kaada riisi taas siivilään ja huuhtele hetki kylmän veden alla. Siirrä sitten riisit keittokattilaan johon mittaat tarvittavan veden. Kun vesi kiehuu siirrä lämpö pienelle ja anna kiuhua hiljakseen 10 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta levy ja jätä kattila liedelle kannen alle vielä 10 minuutiksi. Mausta riisi riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla. Anna jäähtyä mieluiten kannen alla, jottei riisi pääse kuivumaan.Laita merilevälevy leikkuulaudalle. Jos sinulla on sushimatto, niin voit toki käyttää sitä, mutta ilmankin pärjää. Levitä ohut kerros riisiä levälevyn päälle ja tee sormella kolo levyn keskikohtaan täytteitä varten. Sipaise koloon hiukan wasabitahnaa ja laita koloon mieleisiäsi täytteitä. Kääri rulla samalla tekniikalla, kuin tekisit kääretorttua. Sipaise vähän vettä levyn päähän, jotta saat rullan tiukasti kiinni.

Leikkaa rulla n. 8 osaan hyvällä terävällä veitsellä. Rullan päät jäävät yleensä osittain tyhjiksi. Voit joko tasata rullan päät veitsellä tai lisätä päätypaloihin täytteitä, esimerkiksi mätiä. Mädillä ja ylijäävillä täytteillä voi muutenkin koristella valmiita makirullia. Jos haluat ohuempia rullia, käytä kokonaisen sijasta puolikas merilevälevy.Voit valmistaa myös nigireitä, jolloin riisistä pyöritetään soikea pallo, jonka selkämykseen sipaistaan wasabia ja päälle levitetään esim. lohta. Sekä makeihin että nigireihin voi siis käyttää yllä olevien täytteiden sijasta esim. tuoretta lohta, tonnikalaa ja mustekalaa.

Sushit tarjoillaan hyvän soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Ohessa on myös tapana tarjota etikassa marinoituja inkiväärilastuja, joita saa kaupasta valmiina purkissa. Mielestämme sushien kanssa juomaksi sopii hyvin olut.

Kommentit