Juustokakku

Monet juustokakut valmistetaan uunissa paistamalla. Tämä meillä suositumpi juustokakku on sellainen, jota ei kypsennetä. Resepti on saatu sukulaiselta - kiitoksia Anulle herkullisesta ohjeesta! Ohje on koostettu useista lähteistä hyviä asioita yhdistellen ja lopputulos onkin mainio.


Tällä kertaa teimme kakun päälle marjahyytelön mutta pinnalle voi keksiä vaikka mitä vaihtoehtoja. Ikävä kyllä hyytelö jäi vähän löysäksi, joten kakusta ei tullut aivan niin kaunis kuin olisimme toivoneet. Kuva olkoon varoittavana esimerkkinä :) Maku oli toki siitä huolimatta kohdallaan.

Ainekset:
Puoli pakettia Digestive-keksejä
150 g voita
200 g Philadelphia-juustoa
1,25 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
5 liivatelehteä

Rouhi keksit jauhoksi. Tämä onnistuu raastimella, yleiskoneella tai pistämällä keksit pussiin, jota hakataan esim. puunuijalla :) Sulata voi ja sekoita keksijauheen joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja laita vuoka pakastimeen odottelemaan.

Vatkaa kerma hyvin löysäksi vaahdoksi. Erottele tarkasti valkuaiset ja keltuaiset. Valkuaisten joukkoon ei saa joutua ollenkaan keltuaista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Kiehauta noin 3 rkl vettä kattilassa. Purista ylimääräinen vesi pois liivatelehdistä ja sekoita ne kuumaan veteen. Anna tasaantua muutama minuutti.

Sekoita hyvin juusto, sokeri, keltuaiset ja liivatevesiseos tasaiseksi. Taita eli sekoita mahdollisimman hellävaraisesti ja vähin pyörityksin kermavaahto ja valkuaisvaahto juustoseokseen. Hellävarainen taittaminen on tärkeää, jotta kuohkeus ei katoa. Levitä seos pakastimesta otetun pohjan päälle. Siirrä kakku sitten jääkaappiin odottamaan ainakin kolmeksi tunniksi.


Kakun voi koristella vaikka millä tavalla, esimerkiksi hedelmänpaloilla tai marjoilla. Jos haluat tehdä päälle marjahyytelön, anna pohjan jähmettyä pari tuntia. Tee hyytelö perunajauho- tai hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan. Anna seoksen jähmettyä vähän ennen sen kaatamista kakun päälle. Tässä voi kestää 15 minuutista pariin tuntiin riippuen lämpötilasta ja marjoista. Liian juokseva hyytelö karkaa kakun ja vuoan välistä pohjalle eikä jää pinnalle niin kuin on tarkoitus.

Hyytelösokerin avulla syntyy hyytelö suurin piirtein seuraavaan tapaan. Marjat levitetään kakun päälle. Noin desi hyytelösokeria sekoitetaan 1,5 desiin vettä ja seosta kiehautetaan pari minuuttia. Sen jälkeen odotellaan, että seos jähmettyy jonkin verran ja kaadetaan se sitten hiljalleen marjojen päälle.

Anna hyytelön jähmettyä kakun päälle kiinteäksi ennen tarjoilua. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, joten se kannattaa pyöräyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kakku kannattaa kuitenkin ottaa huoneenlämpöön jo vähän ennen tarjoilua, jotta pohja on helpommin leikattavissa.

Kommentit