Kasvissosekeitto ja hyvän olon siemensämpylät

Seuraavaksi kiireisen kokin helppo ja hyvä ruokavalinta; kasvissosekeitto. Ruuan valmistamiseen menee alle puoli tuntia ja hommaa helpottaa valmiiksi kuoritut juurekset, joita saa kätevässä paketissa kaupan juureshyllystä. Aikaisemmin päivällä innostuimme tekemään myös sämpylöitä, jotka ovat tässä keiton seurana. Jälkiruuaksi teimme puolukkapiirakkaa, minkä ohje tulee seuraavassa postauksessa. Tämä keitto-ohje on kahdelle.

Kasvissosekeitto:
300g keittojuurespaketti (tai porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa ja purjoa)
5dl vettä
2rkl kasvisfondia (tai yksi kasvisliemikuutio)
½ purkkia Fraiche 5% kevyt ranskankermaa
valkopippuria
timjamia
herneenversoja

Sämpylät:
3dl kädenlämpöistä vettä
⅓ palaa hiivaa (tai 3tl kuivahiivaa)
1rkl siirappia
1tl suolaa
1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1dl vehnäleseitä
½dl seesaminsiemeniä
n. 6dl luomu vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä

Ensin sämpylät. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen hyvin. Lisää siirappi ja suola. Sekoita ja laita seokseen erilaiset siemenet; tässä tapauksessa siis auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet ja vehnälese. Lisäile sämpyläjauhoja ja vaivaa samalla taikinaa hyvin. Lopuksi lorauta joukkoon vielä oliiviöljyä.

Anna taikinan seistä ja kohota kannen/liinan alla pari tuntia. Mikäli kiire pukkaa päälle, niin kanelibasilika on todennut hyväksi keinoksi nopeuttaa kohottamista sen, että valuttaa tiskialtaaseen tosi kuumaa vettä ja laittaa tulpan paikalleen. Sitten vaan laitetaan kohotusastia kuuman veteen seisomaan. Näin saat ajan lyhenemään selvästi.

Taiteile taikinasta sämpylöitä ja anna kohota vielä liinan alla pellillä sen aikaa, kunnes uuni on lämmennyt. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.



Sitten keiton pariin. Pilko keittojuurekset pieniksi paloiksi ja keitä vedessä, johon on lisätty kasvisfondi. Soseuta sauvasekoittimella, kun kasvikset ovat pehmentyneet. Lisää Fraiche ja mausteet. Anna vielä kiehua hetki hiljaisella lämmöllä. Juuri ennen tarjoilua lisää pinnalle herneenverson paloja.

Kommentit